top of page

Під ялинку: різдвяні дитячі книжки 



Час перед Різдвом — найгарячіший для видавництв. Читачі ревно слідкують за новинками, додають їх у листи бажань і завчасно купують. Цікаво написана, гарно ілюстрована книжка — чудовий подарунок і на Миколая під подушку, і на Різдво під ялинку.


Українські різдвяні лонгселери — це не лише «Ніч перед Різдвом» Миколи Гоголя, а й чимало сучасних книжок. Першими спадають на гадку «Різдвяна крамничка тітоньки Мальви» Сашка Дерманського, «Одного разу на Різдво» Надійки Гербіш, «День народження ялинки» Оксани Були, «Пан Сирник і різдвяний пампушок» Світлини Лінинської, «Різдвяна історія ослика Хвостика» Олександра Гавроша, «Викрадачі снігу» Анастасії Нікуліної, «Подарунок від святого Миколая» Дзвінки Матіяш, «Місто тіней» Мії Марченко. Ці казкові історії зі святковим настроєм полюбилися багатьом читачам. 


Однак у цій добірці — насамперед художні новинки, якими потішили нас українські письменники у 2022–2023 роках. Попри морок війни вони створюють свої історії, щоб ми відчували магію Різдва і не забували: добро завжди перемагає зло, а світло — темряву. 



Наталка Малетич «Кіт Левчик і Святий Миколай» («Видавництво Старого Лева»)


Ця книжка претендує на звання наймилішої різдвяно-патріотичної книжки. Левчик — котячий мер Львова. Коли на його країну напав підступний ворог, Левчик не сидить склавши лапи. У бібліотеці на площі Ринок він плете сітку з волонтерами. Допомагає захистити статую Діани в середмісті, щоб та не постраждала від вибухів. Дбає про котиків і собак, які прибувають на вокзал разом зі своїми людьми. Левчик вірить, що одразу після Перемоги він візьме жовто-блакитний стяг і розгорне його на вершині Говерли. Беззаперечно: в уста котика Левчика авторка вклала мрію мільйонів українців.

Утім, через невідкладні котомерські справи Левчик не може зустрітися зі своєю матусею, яка живе далеко… Можливо, якщо він попросить про це святого Миколая, то все нарешті вдасться? Як і кожна хороша різдвяна історія, світла, з неймовірною львівською атмосферою оповідка про кота Левчика закінчується добре. 



Слава Світова «Сантана Сантаклаус» («Видавництво Старого Лева»)


Авторка пішла на сміливий експеримент: поєднала бразильський серіал та різдвяну історію. У підсумку вийшла запальна повість із безліччю пригод, сімейних таємниць та несподіваних поворотів. Так, замість звичних оленів тут — жовті канарки, замість Санта Клауса – Хранительки Свята, замість Північного Полюсу — Ріо-де-Жанейро. Ну і найбільший сюрприз: виявляється, подарунки дітям приносить не Санта Клаус, а Сантана Суперклаус! 

Кожного Різдва Сантана має розігрувати цілу виставу: чіпляти на себе білу бороду, червоний костюм, кричати «хо-хо-хо» і лізти через димар. Чому так повелося, чому вона має ховатися — Сантана сама не знає. Одного разу вона знаходить у підкладці різдвяного костюма листа від своєї бабусі. З нього випадає маленька жовта пір’їнка, яка перетворюється на канарку. Пташка підказує Сантані, що їй треба летіти у Ріо-де-Жанейро. Саме там Сантана дізнається всі таємниці свого роду. Смішна, зворушлива історія про пошуки себе та, звісно, про різдвяні дива. 



Тетяна Стрижевська «Різдвяний Бука» («Видавництво Старого Лева»)


Власик — хлопчик-різдвяник. Його уродини припадають на Різдво. Понад усе Власик хоче, щоб на його день народження приїхав тато. Але це не так просто, бо тато — у війську… Утім, Таська, найкраща подружка Власика, придумала план, як здійснити це бажання. Що як Власик, завжди слухняний хлопчик, раптом почне чудити? Правильно! Маму з татом (бо ж ситуація серйозна!) викличуть до школи! Шалапутна Таська знається на різних витівках і легко вигадала стонадцять способів, як чемному Власику наразитися на зауваження. Та хитрий план полетів шкереберть, коли за друзями внадився Різдвяний Бука – дух, який цупить у неслухів подарунки. Невже через цього місцевого «Грінча» Власик так і не побачить тата? На читачів чекають мандри в часі, гостина в забутого духа Різдва та безліч пригод. 



Оксана Лущевська «Щедрик» («Моя книжкова полиця»)


Ця фантастична історія спирається на реальні історичні події. У 1922 році в нью-йоркському Карнеґі-холі хор Олександра Кошиця виконував «Щедрика». Цією піснею надихнувся композитор українського походження Пітер Вільговський і написав до неї слова англійською (Carol of the bells). 2022 року, на знак підтримки України, у Карнеґі-холі знову прозвучав наш «Щедрик». У своїй різдвяній історії Оксана Лущевська майстерно поєднала ці події.

Дівчинка Тоня, співачка українського дитячого хору «Щедрик», вирушає до Нью-Йорка. Її хор виступатиме у знаменитому Карнеґі-холі. Тоня зачарована містом, мріє про сувеніри з написами NY для рідних, хвилюється за завтрашній виступ. А потім до цієї цілком реалістичної оповідки додається мандрівка в часі. Тоня опиниться в Карнеґі-холі у 1922 році й матиме там цікаву зустріч. Зворушлива, сповнена магії різдвяного Нью-Йорка та любові до української культури, ця історія нікого не залишить байдужим. 



Іван Андрусяк «Різдвяні справи детектива Жерара» (Vivat)


Українські діти давно полюбили пухнастого Жерара. Це вже четверта книга пригод славетного морського свина-детектива. Книжка присмачена чудовим гумором, насичена цікавими придибенціями і закручена навколо зимових свят. Дія відбувається в наші дні, тож згадуються і відключення світла, й атаки ракет. 

Жерар розслідуватиме аж три справи. Шукатиме віяло прими капібари, розбиратиметься з горобцями, омелюхами та однією таємною пташкою, а на останок метикуватиме, куди поділася ведмедева люлька. А ще детектив поїде із рідної Витівки до Карпат, щоб відсвяткувати Різдво по-гуцульськи. Звісно, там він не тільки слухатиме колядки та наминатиме смаколики, а й попрацює на славу. Смішна історія з неймовірно харизматичним персонажем. 



Олена Лебєдєва «Листи Катрусі до святого Миколая та бабусі» («Час майстрів»)


Прочитавши цю історію, вам закортить написати рідній людині листа від руки, покласти його в білий, як сніг, конверт, наклеїти марку й опустити в поштову скриньку, як зробила героїня цього оповідання. Дівчинка Катруся щиро вірить у святого Миколая. Вона вже давно написала йому листа (з допомогою мами, бо Катря ще зовсім мацьопа), в якому попросила про омріяну ляльку. Катруся з нетерпінням чекала на свято. Не лише через подарунки, а й тому, що саме у день святого Миколая до неї завжди приїздить бабуся. Але цього року сталося нещастя — бабуся занедужала… Тепер у Катрусі геть інше бажання. Щоб підтримати бабусю, дівчинка вирішила надіслати їй листа, а разом із ним — усю свою любов… Ця щемна історія нагадує нам, що добрі слова здатні творити справжню магію. 



Уляна Чуба «Матуся-немовля, або Жахливе чудо перед Різдвом» («А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»)


Різдво — магічний час, коли відбуваються різноманітні чудеса. Зокрема й отакі курйозні, як у цій історії. Мама Іра напередодні Різдва має безліч справ. Ще б пак, треба і до свята підготуватися, і дати раду трьом дітям, і про чоловіка не забути! Здається, ця лихоманка вкрай виснажила маму. Вона випадково куштує дитяче пюре із пляшечки і… починає видозмінюватися. Метаморфози тривають, допоки мама не обертається на… немовля! Тепер все навспак: не мама за всіх дбає, а всі мають дбати за маму-малючку. Непросте випробування для тата та дітей, чи не так? Очевидно, що це Різдво родина запам’ятає назавжди. Смішна різдвяна історія з прекрасним меседжем: матусь треба берегти. Не тільки перед святами. 



Юлія Смаль «Продавці хмар» («Моя книжкова полиця»)


Це книжка для затишного читання під теплими коциками з горнятками какао. У центрі сюжету — сімʼя Сов. Коли батьки прихистили ще двох пугачиків, у родині стало аж п’ятеро пташенят. Перед нами часопис їхнього життя — від літування, походу до школи 1 вересня й аж до зимових свят. Пташенята думають за Різдво весь час і заздалегідь визначаються зі своїми бажаннями (щоправда, дехто все ж забарився аж до грудня). Авторка надає несподівану версію того, хто отримує ці листи з бажаннями й доставляє малечі подарунки. Утім, не розповідатимемо всіх секретів продавців хмар та дідо-Сови — краще прочитати самим. 



Дара Корній «Як Петрусь Коляду рятував» («Ранок»)


Дара Корній вже багато років досліджує українську міфологію, укладає енциклопедії (у Vivat видані три томи «Чарівних істот українського міфу») та пише художні тексти на цю тему. Повість «Як Петрусь Коляду рятував» зображає наше прадавнє Різдво. У книжці згадується дідух та інші атрибути свята. Все це, звісно, подано не як сухі факти, а вплетено в динамічний сюжет. Чорна богиня Мара задумала підступ, як зірвати Різдво й занурити світ у вічну темряву. Головний герой — химородник (тобто чарівник) Петрусь Лелеченко вирушає в далеку подорож, щоб врятувати світ. Чарівна історія з атмосферою прадавнього українського Різдва — ідеальна, щоб згадати (чи пізнати) наші давні традиції.  



Олександр Шатохін «Подарунок» («Видавництво Старого Лева»)


Ця книжка-картинка підійде для найменших читачів: тексту небагато, але він цікавий, а ілюстрації — красивезні (власне, у художника Олександра  Шатохіна  всі такі). Одного ранку маленьке Зайченя прокинулось від гуркоту. Виявилося, що на дах його хатинки впав великий подарунок. Хто ж його загубив? Мале Зайченя вмощує ошатний пакунок на санчата і вирушає на пошуки його власника. Так починається добра й світла пригода. 


Крім класичних різдвяних історій, популярними є книжки для зимового креативу — із творчими завданнями та розмальовками, схемами-листами до святого Миколая, у яких діти можуть розказати про свої хороші вчинки та попросити про омріяні подарунки. Користуються великим попитом антології казок та адвент-збірки. 



Це безпрограшний варіант — зібрати під однією палітуркою твори різних сучасних українських авторів та авторок, присвячені Різдву. Адже історії стилістично й сюжетно різноманітні — і кожен неодмінно знайде свою. Радимо звернути увагу на цьогорічні антології: «Твоя різдвяна історія («Парасоля»), «Різдвяні казки» («Навчальна книга Богдан»), «Теплі історії зимової ночі» («Ранок»), «Хто творить Різдво» («Чорні вівці») та на сольну збірку Олександри Орлової — «Різдвяні казки пані Софії» («Читаріум»).


Адвент-збірки мають концепцію, що й солодкі адвент-календарі — щоправда, замість цукерочки на щодень грудня маємо історію. Варто придивитися до дитячого адвент-календаря «Моя святкова бібліотека» («Каламар»). Всередині ошатної коробки — 31 крихітна крижечка, кожна ідеально вміщається у дитячу долоньку. Тут є казки українських авторів, міні-енциклопедії  та відомі зарубіжні казки. Коли коробка розгортається, вона перетворюється на іграшкову кімнату, в якій можна розмістити саморобну книжкову шафу з цими книжечками. Це, беззаперечно, найкреативніший адвент-календар цього року. 


Для підлітків радимо «Адвент stories: в очікуванні Різдва» («Прометей»). На жаль, не так часто з’являються різдвяні історії саме для цієї аудиторії, видавництва здебільшого зосереджують увагу на дітях. А дарма! Підлітки теж потребують казки і віри, що чудеса можливі.

 

І наприкінці — адвент-календар для дорослих. Новинка Дзвінки Матіяш — «27 днів до Різдва» (Vivat) — сповнена цікавих фактів, тепла та любові. Ідеальна для читання у грудневі вечори. 


Світлого Різдва!



Авторка статті — Тетяна Стрижевська, письменниця, журналістка

bottom of page