top of page

Чи закінчаться в нас колись теми для жартів

Гумор — це спосіб бачити світ. Коли ми говоримо про нову українську комедію, в мене виникає питання: а чи була стара? Та що взагалі таке та комедія? Гумор як властивість характеру та вміння бачити смішне у речах чи подіях була притаманна людям завжди. Це спосіб сприйняття світу та трансляції себе у ньому.


Як сформувалася нова українська комедія? Її зародженням була пантоміма, театр, клоунада, спостереження за життям та інтерпретація через жарти. Довгі анекдоти та цікаві передісторії для того, щоб розсмішити когось, поступово почали перетворюватись на короткі лаконічні жарти. Обєднуючи які і почалось створення таких шоу як: Довгоносики, Верка Сердючка та Маски-шоу у 90-тих роках. Саме вони почали вимальовувати нові обриси комедії. Потім комедійна сфера почала переростати в систему КВК. Часто університети спонсорували свої команди, бо участь у КВК була престижною. Популярним командам відкривались нові горизонти: вони організовували свої вечірні шоу, наприклад «Квартал 95» чи «Дизель-шоу». Коміки ставали ведучими, проводили івенти, весілля тощо. Діяльність коміків вже нагадувала стендап-імпровізацію.


Через початок війни в 2014 популярність КВК в Україні пішла на спад, а замість нього з’явилась «Ліга Сміху». Цей формат був не новим, але відкрив нові можливості для гумористів. Адже «Ліга» була доступнішою та менш цензурованою, ніж КВК. Такий шлях коміка до популярності був чи не єдиним.


Зараз тенденція змінила вектор: не обов'язково бути в телевізорі, щоб бути почутим. Соцмережі відкрили нові можливості.


В 2016-му році відкрився один з перших стендап-клубів у Львові «АЙ смішно». Учасники створювали мініатюри, комедійні дуети, імпровізації. Кількість клубів росла, і сьогодні вони стали для нас явищем знайомим і майже буденним. Створити своє обличчя та набути медійності стало значно легше: ти можеш створити свій образ в мережі і ледь не єдине, що тобі потрібно — це доступ до інтернету та камера. Ютуб, інстаграм та Тік-ток, відео розважального характеру, записи мініатюр — нових форм та можливостей суттєво побільшало. Наприклад, Даша Кубік, яка почала свій шлях у Тік-Тоці в 2021 році, вже має понад мільйон фоловерів, яким відгукується її стиль і подача.


Готуючись до редакції, я була рада стати частиною діалогу-дискусії двох коміків:

Чи закінчаться у нас колись теми для жартів? — запитав Роман Коржик. — Ні, бо ми живемо. Закінчаться теми для жартів тоді, коли закінчиться життя. Ти жартуєш над темою та про свій досвід, про своє відношення до всього. Завдяки своєму унікальному відношенню до життя та власного досвіду ти і цікавий суспільству, — відповів Олег Грюндік.

Чи може наш стендап вийти за межі України та потрапити в ТОПи на «Нетфліксі»? Можливо, трохи згодом, коли контекст життя в Україні буде схожим із контекстом життя в інших країнах. Наприклад, у світовому стендапі в топ-темах переважає тема трансгендеру, що для українців не є зараз темою для жартів і гумору.

Ми маємо можливість бачити, як розвивається нова українська комедія саме зараз. Як коміки жартують на теми, яких не було до повномасштабного вторгнення. Ми спостерігаємо за тим, як формується гумористична сфера. Адже наша комедія унікальна, як і досвід, який ми переживаємо.

Злата Коновалова

bottom of page