top of page

Молодий арт: між мистецтвом і магією

Нова художня генерація українського арту сміливо випробовує на міцність кордони та межі допустимого в мистецтві. Експерименти молодих митців вражають: твори декого з них — справжні портали в інші реальності, де в сакральному просторі творчості зустрічаються мистецтво та магічні практики. Далі про шаманів від сучасного мистецтва — детальніше.


Костянтин Зоркін (1985) народився в Харкові. Тема шаманізму та магічної функції мистецтва об'єднує все, що робить художник: живопис, графіку, дерев'яні об'єкти, ленд-арт. Особливу увагу привертають його перформанси, що нагадують архаїчні ритуали з масками, вогнем, химерними артефактами. У творчій практиці використовує натуральні матеріали та вдається до ручних засобів їхньої обробки, здебільшого працює з деревом та металом.



Із проєкту «Захисний шар», 2023, OFAM / Одеський художній музей

Віталій Кохан (1987) народився в Сумах. Його художня практика включає різні медіа — це інсталяція, скульптура, ленд-арт, станкові твори на полотні. Найвиразніше мистецька ідентичність художника проявляється в скульптурі. Його творчий метод подібний до праці археолога новітнього часу, який знаходить матеріали, фактури, кольори і знаки у символічних руїнах, які людство успадкувало від попередніх епох.



Із серії «Дівоче», 2020, Stedley Art Foundation


Богдан Локатир (1994) народився в місті Дніпро, а згодом із родиною переїхав до Львова. Художник працює з матеріалами, знайденими у природі, використовує їхні фізичні властивості для творення художньої образності у своїх роботах. Основними напрямами діяльності художника є ленд-арт, графіка та інсталяція. З початком повномасштабного вторгнення присвячує проєкти трансформаціям ландшафту та простору, звичні елементи яких деформує війна і вони обертаються на травмувальні чинники. З 2015 року Богдан Локатир працює у співавторстві з художницею Маргаритою Журуновою.



«Сніданок», 2023, інсталяція


Маргарита Журунова (1994) родом із Вінниці. Вона працює з медіа друкованої графіки, інсталяції, та графіки, що переходить в інсталяцію, також відома як ленд-артистка. Досліджує сакральне та нерукотворне. Активно працює з темою невидимого, вивчає український фольклор і демонологію. За словами художниці, «магія і мистецтво народжуються від безпомічності, коли не можеш зробити більше нічого, крім».



SAVE ME. HELP ME. PROTECT ME, 2023, Dzyga gallery


Мар'ян Пиріг — псевдонім Мар'яна Пирожка (1979), музиканта й художника родом зі Львова, засновника музичного гурту «ГИЧ оркестр» та відомого проєкту «Пиріг і Батіг». Разом із дружиною, художницею Юлією Долинською, працює в царині візуального мистецтва, в техніках колажу та інсталяції. Мар'ян створює картини зі шкіри та цвяхів, використовує коріння, листя, квіти та землю. Також відомий як ілюстратор книжок для «Видавництва Старого Лева».



Із проєкту «Сакральний гербарій», 2021


Харків'янин Владислав Юдін (1998) створює кінетичні та глиняні скульптури, а також керамічні іграшки. Основна тема творчості художника — роздуми про внутрішню сутність людини, сприйняття довкілля та саморозкриття. Він використовує різноманітні мистецькі форми, як-от скульптуру, світлові та аудіальні інсталяції. Одним із досягнень Владислава є співзаснування інклюзивного проєкту «Ліплення на дотик». У його межах він навчає незрячих людей мистецтву скульптури.



«Реля», 2022, інтерактивна скульптура



Авторка статті — Тетяна Волошина, мистецтвознавиця

bottom of page