top of page

Підсумки 2023 року за програмами Українського Дому

Цього року ми далі розвивали нашу програмну діяльність за усіма напрямками: провели 15 виставок, 20 кінопоказів, 14 обговорень важливих суспільних питань у межах Діалогової платформи, випустили 4 диджитал-збірки досліджень учасників молодіжної програми «Мистецтво змін» і відкрили друге дихання освітній онлайн-програмі Про_Українське, в межах якої вийшло понад півсотні публікацій у соцмережах, 15 культурознавчих статей від запрошених експертів і 19 освітніх відео.


Протягом року в Українському Домі відбулося 10 музичних і літературних вечорів, 11 публічних лекцій, 6 дискусій і артист-токів. Цьогоріч ми запропонували нашим відвідувачам додаткову арттерапевтичну програму з 14 зустрічей, покликану зняти психоемоційне напруження, а також 40 мистецьких майстер-класів для усіх вікових груп. Врешті-решт, цього року сталися ще три важливі події для інституції: в липні була презентована нова айдентика Українського Дому, а у грудні відбулося відкриття книгарні «Фундамент» й оновлення нашого сайту.


ВИСТАВКОВІ ПРОЄКТИ

15 виставкових проєктів 

95 000 відвідувачів 


Виставкова програма 2023 року 15 виставкових проєктів, організованих Українським Домом або спільно з партнерами інституції.


26.0119.02 «Памфірова Маланка. Танець смерті і життя» 

Виставка костюмів, реквізиту, ескізів та бекстейдж-фото фільму «Памфір».

Куратор  Олексій Ананов.


17.03—09.04 «Вівтар. Животков»Проєкт представив роботи, створені Олександром Животковим у моменти найвищої емоційної напруги під час революції 2014 року та повномасштабного вторгнення Росії в Україну від 24 лютого 2022 року.

Кураторка  Тетяна Волошина.


21.0421.05 «Ювілей небайдужості. Українському Дому 30» Виставковий проєкт «Ювілей небайдужості», своєрідний екскурс культурним життям років незалежності, представив знакові імена та твори українського класичного і сучасного мистецтва у фрагментах обраних проєктів та подій, які були реалізовані або відбувалися в Українському Домі, фото та відеодокументації, текстах.

Куратори  Аліса Гришанова, Валерій Сахарук, Олександр Соловйов.


1.06—02.07 «Ти як?» 

Проєкт, ініційований Українським музеєм сучасного мистецтва UMCA, ГО «Музей сучасного мистецтва» був реалізований спільно з Платформою культури памʼяті Минуле / Майбутнє / Мистецтво та Українським Домом і представив масштабну виставку мистецьких робіт українських художників про досвід 2022 року, а також дискусійну програму, присвячену комеморації російсько-української війни.

Кураторська команда виставки: Єгор Анцигін, Ольга Балашова, Галина Глеба, Юлія Карпець, Анна-Марія Кучеренко, Катерина Лібкінд, Тетяна Лисун, Олександр Соловйов.

Кураторки дискусійної програми: Оксана Довгополова, Катерина Семенюк.


7.0717.09 «Марія малює. 100 творів Примаченко» 

Проєкт представив 100 картин легендарної художниці з приватної колекції київського мистецтвознавця Едуарда Димшица, які глядач побачив вперше, адже дані твори раніше ніколи не виставлялися. Велику частину експозиції склали роботи, що стали реакцією художниці на пережиту війну та Чорнобильську трагедію, де акцентується тема боротьби добра і зла, у якій добро незмінно перемагає. 

Куратори: Едуард Димшиц, Тетяна Волошина. 


10.0817.09 «Поліна Райко. Зникоме», виставка-документ 

Документальний проєкт став реакцією на руйнування внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами будинку-музею художниці, в Олешках, оздобленого настінними розписами, — справжнього символу вразливості культури. Поліна Райко  знакова представниця наївного мистецтва, чиї малюнки ставлять поряд з геніальними роботами Марії Примаченко і Катерини Білокур. 

Куратори: Олексій Ананов, Аліса Гришанова, Маріана Джулай.


7.0917.09 «рими. ритми. розмови»

Експериментальний проєкт у межах Молодіжної програми Українського Дому «Мистецтво змін» об'єднав 29 робіт студенток-мисткинь Каті Боклан, Злати Коновалової, Даші Музиченко, Даші Подкопаєвої і Даші Пишної — ілюстраторок і фотографок, у кожної з яких різне оточення, різний мистецький досвід, вони перебувають у різних країнах, а єднає їх одне — мінлива реальність життя у час війни, яка спонукає художниць до роздумів. 

Кураторка  Тетяна Руда. 


29.09—05.11 «Простори. Межі. Кордони» 

Проєкт є рефлексивною подорожжю 40 українських митців крізь багатогранну природу кордонів, спробою окреслити своє місце в умовах воєнної дійсності, перезібрати власний світ зі шматків реальності, винайти актуальні сценарії життя, втілені у творах, які виходять за межі традиційного медіа скульптури на територію нових медіа — об’єктів та інсталяцій.

Куратори: Ігор Абрамович, Аліса Гришанова, Олександр Соловйов, Катерина Цигикало.


17.10—05.11 «Ре/Візія» 

Виставка сучасних плакатів до культових українських фільмів за ініціативи та у співпраці з фестивалем сучасної культури «ПОРУЧ» та онлайн-музеєм шрифтової спадщини Одеси «Літери в місті». 

Куратори  «Літери в місті».


21.11—03.12 «Майдан: народження мрії. Перший бій»

Виставковий проєкт до 10-ї річниці Революції Гідності представив унікальні артефакти протестів, твори революційного мистецтва, реконструйовані локації ініціатив Майдану.

Кураторки  Ольга Сало та Анастасія Гайдукевич-Качуро.


21.1103.12 «Останній бій»

Проєкт представив роботи фотографа, волонтера Володимира Миронюка, громадянина США (родом зі Львівщини), який прибув в Україну, щоб взяти участь у Революції Гідності, потім, 2022-го  в бойових діях, а 25 вересня 2023 року загинув у бою біля села Курдюмівка.


20.105.11 «Тихий фестиваль відповідальності» 

Проєкт, ініційований Фондом родини Богдана Гаврилишина та реалізований у співпраці з Українським Домом, є творчою інтерпретацією Декларації відповідальності авторства Богдана Гаврилишина від ілюстраторів Pictoric, яка дозволяє у такий мистецький спосіб подивитися на відповідальність як частину наших щоденних дій.


26.1125.12 «Простір покордоння. Внутрішньо переміщений ландшафт»Проєкт представлений лендарт-симпозіумом Могриця «Простір покордоння» у співпраці з Українським Домом і за підтримки Goethe-Institut в Україні. У проєкті брали участь роботи Каті Бучацької, Наталії Лісової, Віталія Кохана, Анни Гідори, Антона Саєнка, Клеменса Пула, Іллі Новгородова, Марини Конєвої, Юрія Єфанова, Єгора Анцигіна. Мистецькі об’єкти експонуються на відкритому майданчику поряд з Українським Домом.Кураторка — Наталія Маценко.


15.1221.01 «ДоДому на Різдво. Світло української традиції» 

Виставка демонструє історичне багатство традиції та її дивовижну актуальність сьогодні, представляє традиційні одяг і посуд, килими і прикраси, аудіозаписи старовинних колядок, а також роботи Володимира Шагали, Василя Омеляненка, Якова Гніздовського та сучасних майстрів, художників і дизайнерів, котрі переосмислюють, інтерпретують і розвивають українську різдвяну традицію.

Куратори: Олексій Ананов, Аліса Гришанова, Марія Квітка, Марина Сенчило. 


19.1230.12 «Світлокола» 

Мультимедійний проєкт художниці Олі Михайлюк представляє фото, відео та світлові об’єкти, створені у 2020–2021 роках у Карпатах, а в діалозі з ними — художні практики 2023 року: аудіовізуальні композиції сполучаються з інтерв’ю з місцевими волонтерами та військовими, що були записані як у тій самій місцевості, так і поблизу Бахмута та Гуляйполя, де франківці зараз боронять країну й зізнаються у своїй любові до Карпат.


ДІАЛОГОВА ПЛАТФОРМА

14 обговорень 

18581 переглядів


У другому та третьому сезонах Діалогової платформи, протягом 2023 року, відбулося 14 розмов. У них разом із провідними українськими інтелектуалами: соціологами, філософами, письменниками, митцями — ми намагалися відстежити головні суспільні тренди та виклики, обговорити питання, на які може і має відповідати культурна галузь, окреслити напрямки, у яких може рухатися українське суспільство. 


2 сезон 

«Про Майбутнє»  це тема другого сезону Діалогової платформи Українського Дому. Фокус уваги українських інтелектуалів було спрямовано на обговорення візії суспільного і культурного розвитку України протягом війни та після перемоги.


Учасниці розмови: Наталія Кривда  професорка КНУ ім. Т. Шевченка, академічна директорка програм MBA Единбурзької бізнес-школи, докторка філософських наук, Рена Марутян  докторка наук із державного управління, доцент кафедри глобальної та національної безпеки Навчально-наукового Інституту публічного управління та державної служби КНУ ім. Т. Шевченка.


Учасниця розмови  Олександра Матвійчук, правозахисниця, голова «Центру громадянських свобод», котрий у 2023 році отримав Нобелівську премію миру. 


Учасниці розмови: Галина Григоренко  заступниця міністра культури та інформаційної політики, Юлія Ваганова  директорка Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.


Учасники розмови: Влад Троїцький — засновник та ідеолог фестивалю ГогольFest, Анна Басова — програмна директорка ГогольFest, Олександра Набієва — кураторка Міждисциплінарної програми Docudays UA, Сергій Вел — співзасновник артклубу Closer.


Учасник розмови — Валерій Пекар, викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл.


Учасниці розмови: Ольга Балашова  кураторка, мистецтвознавиця, голова правління ГО «Музей сучасного мистецтва», Галина Глеба  кураторка, мистецтвознавиця, Тетяна Лисун  кураторка, мистецтвознавиця, Катерина Лібкінд  кураторка, художниця, Олександр Соловйов  куратор, мистецтвознавець, Оксана Довгополова  кураторка платформи культури пам'яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво, докторка філософських наук, професорка кафедри філософії Одеського національного університету ім. І. Мечникова.


Учасниця розмови Тетяна Філевська, артдиректорка Українського Інституту.


Культурна деокупація Маріуполя

З ініціативи Департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради у співпраці з Українським Домом відбулася серія дискусій, присвячених переосмисленню історичного спадку та культурної політики Маріуполя, а також візії майбутньої відбудови Маріуполя. 


Учасники розмови: Сергій Дорофеєв  в.о. генерального директора та художнього керівника Сумського національного академічного театру драми та музичної комедії ім. М. Щепкіна, Олександр Книга  генеральний директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша, Андрій Палатний  куратор театральної програми фестивалю ГОГОЛЬFEST, проєктний менеджер та актор ЦСМ «ДАХ», Борис Куріцин  керівник літературно-драматургічної частини Національного академічного драматичного театру ім. Лесі Українки, заслужений діяч мистецтв України, Сергій Винниченко  автор та ведучий порталу та інтернет-спільнот із назвою «Театральна риболовля», театральний блогер, Ольга Демідко  історикиня, викладачка, екскурсоводка, к.іст.н, доцентка кафедри культурології Маріупольського державного університету, ведуча телевізійної рубрики «Маріуполь театральний».


Учасники розмови: Вікторія Лісогор — директорка Централізованої бібліотечної системи міста Маріуполь, Настасія Євдокімова — кураторка літературної програми ГОГОЛЬFEST, Олег Сербін — в.о. гендиректора Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого, Ігор Степурін — видавець, засновник, директор проєктів видавництва «Саміт-Книга», голова ревізійної комісії в Українській асоціації видавництв та книгорозповсюджувачів, Валентина Стукулова — керівниця книжкових та літературних програм Французького інституту в Україні.


Учасники розмови: Михайло Зубар  історик, співавтор Концепції мультифункціонального міського Центру «Порт Культур», Олександр Горе (онлайн)  в.о. директора Маріупольського краєзнавчого музею, Ольга Балашова голова правління ГО «Музей сучасного мистецтва», Людмила Строкова  гендиректорка Національного музею українського декоративного мистецтва, Юрій Савчук  генеральний директор Національного музею історії України у Другій Світовій війні, Діана Трима  директорка департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради.


3 сезон

«Про що ти думаєш?» — у фокусі третього сезону Діалогової платформи Українського Дому перебуває людина, що пережила перший шок повномасштабного вторгнення, очікування швидкої перемоги, блекаут і опинилася перед потенційною можливістю зануритися у повсякдення війни на невизначений час. У цьому сезоні модератор Олексій Ананов окреслює найважливіші й найпопулярніші суспільні теми разом з інфлюєнсерами українського інтернету та впливовими людьми культурної галузі. 


Учасниця розмови — Настасія Євдокимова, блогерка, кураторка літературних фестивалів.


Учасник розмови — Антон Дробович, директор Інституту національної памʼяті, військовослужбовець.


Учасниця розмови — Ярослава Кравченко, театральна продюсерка, блогерка, громадська активістка.


Учасник розмови — Данило Гайдамаха (Чорнобровий), мовний активіст, блогер, учитель.



ПРОГРАМА ПРО_УКРАЇНСЬКЕ

18 експертних відеолекцій

15 освітніх статей

55 оригінальних публікацій у соціальних мережах 


Культурно-освітня програма Про_Українське висвітлює найяскравіші явища та персоналії української культури, що набуває особливої актуальності на тлі процесів збереження та зміцнення власної ідентичності під час глобальних змін, спричинених повномасштабним воєнним вторгненням, витіснення з культурного поля нашої країни факторів російського інформаційного впливу та фокусування уваги на здобутках національної культури в умовах великого суспільного запиту на знання про українську історію, мистецтво, музику, кіно, літературу. 


19 експертних відеолекцій

  1. Богдана Романцова: Гоголь містичний та український

  2. Діана Клочко: Про феномен українського авангарду. Частина 2

  3. Сергій Тримбач: Найкращі фільми сучасних українських режисерів

  4. Тетяна Філевська: Феномен Малевича ч.1

  5. Богдана Романцова: Найпопулярніші українські письменники за кордоном

  6. Тетяна Філевська: Феномен Малевича ч.2

  7. Сергій Тримбач: Олександр Довженко і його міф України ч.1

  8. Сергій Тримбач: Олександр Довженко і його міф України ч.2

  9. Анна Гадецька: Унікальний церковний багатоголосий спів

  10. Анна Гадецька: Унікальний церковний багатоголосий спів ч.2

  11. Галина Глеба: Воєнний щоденник як мистецтво 

  12. Едуард Димшиц: Життя і картини Марії Примаченко

  13. Людмила Лисенко: Життя, кохання і передбачання Марії Примаченко

  14. Віталій Дейнега: Українське мистецтво на Burning Man

  15. Ростислав Семків: Бурлеск і пафос «Енеїди» Котляревського 

  16. Ростислав Семків: Бурлеск і пафос «Енеїди» Котляревського ч.2

  17. Тетяна Лисун: Пейзаж у час війни

  18. Поліна Ліміна: Георгій Якутович  художник у«Тінях забутих предків» 

  19. Сергій Тримбач: Звичайний геній Сергій Параджанов


15 освітніх статей

  1. Під ялинку: різдвяні дитячі книжки

  2. Танець як символ опору

  3. Молодий арт: між мистецтвом і магією

  4. Стріт-арт: мистецтво, що виходить за межі

  5. Впізнати Український Дім за стилем

  6. Хто такий Григорій Сковорода?

  7. Примаченко — безумовний бренд

  8. 10 українських наївних художників

  9. П’ятий елемент Богомазова

  10. Михайло Бойчук: школа і стиль

  11. Йоган Георг Пінзель — знавець скульптурної сутності матерії

  12. Знакові постаті в історії української фотографії

  13. Український театральний костюм

  14. Козак Мамай — прадавній символ українського опору

  15. Українське святкове меню


55 оригінальних публікацій у соціальних мережах на теми візуального мистецтва, літератури, кінематографу, театру тощо. 


КІНОПРОСТІР 2023

20 кінопоказів 

5 000 відвідувачів


Програма Кінопростору в Українському Домі у 2023 році — це 20 кінопоказів, обговорення з авторами і героями кінострічок (модератор — Олексій Ананов), спецпокази найрезонансніших релізів кіносезону, а ще Київський міжнародний фестиваль короткометражного кіно KISFF. У рамках програми Кінопростір було також реалізовано два виставкові проєкти  «Памфірова Маланка. Танець смерті і життя» та «Ре/Візія» (детальніше  у розділі про виставкові проєкти). 


08.04 «Памфір»

Учасники розмови: режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук, актриси Олена Хохлаткіна та Соломія Кирилова.


30.04 «Бачення метелика» 

Учасники розмови: режисер Максим Наконечний, операторка Христина Лизогуб, актор Любомир Валівоць. 


14.05 «Люксембург, Люксембург»

Учасники розмови: режисер Антоніо Лукіч, актор Раміль Насіров.


28.05 «Як тебе не любити 2.0». Підбірка короткометражок від Takflix.

Учасники розмови: кураторка Надія Парфан, режисер Роман Хімей, режисерка Аліна Панасенко.


25.06 «Поводир» 

Учасник розмови режисер Олесь Санін.


09.07 «Брама» 

Учасник розмови режисер Володимир Тихий.


06.08 «Залізні метелики», документальний фільм

Учасники розмови: режисер Роман Любий, оператор і продюсер Андрій Котляр.


17.08 «Хранителі» 

Документальний фільм Олени Грозовської. Учасники розмови: режисерка, художниця  Олена Грозовська, продюсер, колекціонер Леонід Комський, редакторка Ганна Шерман. 

 

20.08 «Клондайк»

Учасники розмови: режисерка Марина Ер Горбач, продюсер і оператор Святослав Булаковський.


03.09 «Королі репу»

Учасники розмови: режисер Мирослав Латик, актори Антон Вельбой та Михайло Дзюба.


10.09 «Довбуш»

Учасники розмови: режисер Олесь Санін, оператор Сергій Михальчук, акторка Даша Плахтій, актор Лузер Тверскі (США), актор Роман Ясиновський.   


24.09 «Я, Ніна»

Учасники розмови: режисерка Марися Нікітюк, продюсерка Яніна Соколова, актриса Ксенія Хижняк, актор Максим Панченко.


15.10 «День Незалежності», документальний фільм

Учасник розмови режисер Володимир Тихий.


22.10 «Євродонбас», документальний фільм 

Учасник розмови режисер Корній Грицюк.


27.10 «Водуруду»

Учасник розмови режисер Анатолій Сачівко.


02.11 «Іван і Марта», прем'єра документального фільму Сергія Буковського

Учасники розмови: режисер Сергій Буковський, героїня Марта Дзюба.


05.11 «Торгувати зубами», підбірка короткометражок від Takflix.

Учасники розмови: режисер Едуард Нечмоглод, режисерки Ольга Стернійчук та 

Олександра Конопля.


16.1121.11 Київський фестиваль короткометражного кіно KISFF,

українська програма кінофестивалю


02.12 «Нескінченність за Флоріаном»

Учасники розмови: режисер Олексій Радинський, продюсерка Любов Кнорозок.


23.12 «Різдво разом»,

документальний фільм від Ukraїner


МОЛОДІЖНА ПРОГРАМА

25 статей 

40 учасників


Третій сезон «Мистецтва змін» молодіжна редакція присвятила креативній сфері сьогодення. Учасники програми розмірковували про зміни, які відбулися під час війни у різних культурних колах  від соцмереж, українського ютубу та стендапу до соціальних проєктів, медіа, освітніх програм, виставок, мистецьких ініціатив.


3 сезон 3.1 Комунікації та медіа (5 статей)

3.2 Креативна сфера сьогодні (6 статей)

3.3 Культурний фундамент (7 статей)


4 сезон 

4.1 Мистецтво, креатив і дії: як планувати і реалізовувати (7 статей)


АРТТЕРАПІЯ

14 занять 

305 учасників


Арттерапевтичні зустрічі — дієвий спосіб сприяння соціальній адаптації, дослідження власних емоційних станів і переживань, зняття психоемоційного напруження. Заняття, спрямовані на покращення ментального здоров’я, здійснювалися у співпраці з фахівцями з ГО «Генофонд нації». 


05.11 о 12:00 арттерапевтична зустріч «Наповнення заради життя»

05.11 о 15:00 арттерапевтична зустріч  «Наповнення заради життя»

19.11 о 12:00 арттерапевтична зустріч «Артбук: відпустити, щоб віднайти»

19.11 о 15:00 арттерапевтична зустріч «Артбук: відпустити, щоб віднайти»

25.11 о 12:00 арттерапевтична зустріч «Візерунок: прадавній символ душі»

25.11 о 15:00 арттерапевтична зустріч «Візерунок: прадавній символ душі»

03.12 о 12:00 арттерапевтична зустріч «Виготовлення янгола-оберега»

03.12 о 15:00 арттерапевтична зустріч «Виготовлення янгола-оберега»

10.12 о 12:00 арттерапевтична зустріч «Маска моєї мрії»

10.12 о 15:00 арттерапевтична зустріч «Маска моєї мрії»

17.12 о 12:00 арттерапевтична зустріч «Розпис іграшки із тканини»

17.12 о 15:00 арттерапевтична зустріч «Розпис іграшки із тканини»

23.12 о 12:00 арттерапевтична зустріч «Артбук: планування»

23.12 о 15:00 арттерапевтична зустріч «Артбук: планування»

 


ЛЕКЦІЇ

 11 лекцій


Лекційна програма відбувалася у межах виставкової програми, діяльності молодіжної редакції, інших програм.


15.02 «Особливості маланкового обряду у різних регіонах України». Лекція від етнологині Наталі Хоменко.

25.04 «Як писати так, щоб читали». Онлайн-лекція головної редакторки онлайн-медіа  «Свідомі» Юлії Бондар.

27.04 «Музика свободи». Лекція композиторки Алли Загайкевич. 06.05 «Український Дім. Як київський модернізм звільнився від ідеології». Лекція архітектора і урбаніста Юліана Чаплінського. 

09.05 «Як розуміти сучасне мистецтво». Онлайн-лекція куратора, галериста, колекціонера мистецтва Павла Гудімова. 

16.05 «Вступ до міфології». Онлайн-лекція докторки філософських наук, професорки кафедри української філософії та культури Київського національного університету ім. Т. Шевченка, сучасної української філософині Наталії Кривди.

07.06 «Креативні професії сьогодні». Онлайн-лекція експертки з маркетингових комунікацій, Head of Brand у Projector Institute Юлії Клебан. 

08.07 «Чорнобильська катастрофа у мистецтві: від Примаченко до Марущенка». Лекція історикині мистецтва, дослідниці відображення Чорнобильської катастрофи у мистецтві Оксани Семенік.

15.07 «Традиційний світ українського Полісся». Лекція етнологині, фольклористки, старшої наукової співробітниці Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАНУ Олени Чебанюк.

08.09 «Символічний захист Українців Полісся: побутова магія». Лекція етнологині Анни Ніколаєвої. 

28.12 «Кутя й до куті: кулінарні традиції в Україні». Лекція дослідниці історії української кухні, засновниці проєкту їzhakultura Олени Брайченко. 


МАЙСТЕР-КЛАСИ ДЛЯ ДІТЕЙ І ДОРОСЛИХ

40 майстер-класів


Майстер-класи від відомих українських художників та майстрів відбуваються у межах виставкової програми, підтримуючи тематику кожного виставкового проєкту. 


Серед них: 

  • майстер-клас зі створення маски з художницею Олександрою Слодзік;

  • майстер-клас із пластилінографії «Наш дім майбутнього» від художниці Олександри Слодзік;

  • майстер-клас «Вітраж. Take away» від художниці Даші Подольцевої;

  • майстер-клас із виготовлення пласкої керамічної іграшки «Диво-звірі» (за мотивами робіт Марії Примаченко) від художниці Ганни Вахрамеєвої;

  • майстер-клас «Наївний колаж» від художника Олександра Ляпіна;

  • майстер-клас просторового моделювання від художниці Даші Подольцевої;

  • майстер-класи зі створення різдвяних прикрас із соломи від заслуженої майстрині народної творчості України Оксани Білоус.


ПУБЛІЧНІ ОБГОВОРЕННЯ

6 публічних обговорень


11.07 Публічне інтервʼю з колекціонером, мистецтвознавцем, куратором виставки «Марія малює» Едуардом Димшицем.


19.07 Дискусія «На часі: як переосмислювати міські креативні простори?» 

Учасники дискусії: Саша Трегуб  CEO Projector Institute, Даня Нестерович  Graphic Design Beginning, Ольга Вієру  директорка Українського Дому, Аліса Гришанова  програмна керівниця Українського Дому, Оля Носко  комунікаційниця Українського Дому.

Модератор — Олексій Ананов. 


26.07 Дискусія «Культура у часи війни. Переосмислення»

Учасники: Ольга Вієру — директорка Українського Дому, Роза Тапанова — членкиня наглядової ради «Ощадбанку», юристка, Наталія Кривда — культурологиня, професорка Національного університету ім. Т. Шевченка, Алім Алієв — заступник генерального директора Українського Інституту.

Модератор — Олексій Ананов.


27.08 Діалог «Під водою. Під окупацією. Як зберегти спадок Поліни Райко»

Зустріч із художником та активістом Семеном Храмцовим.


07.10 Артист-ток із учасницею виставки «Простори. Межі. Кордони», скульпторкою Олександрою Кришовською.


11.10 Артист-ток із учасницею виставки «Простори. Межі. Кордони», художницею Юлією Бєляєвою.


МУЗИЧНІ ПОДІЇ

8 музичних подій

1500 відвідувачів


24.01 Музичне дійство «Трансформа» від Вікторії Польової з ініціативи Культурного центру «ДОМ Майстер Клас». Режисер — Олександр Крижанівський. У масштабному дійстві, що охопило простір Українського Дому, взяли участь актори Театру на Печерську, Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України (диригент  Володимир Сіренко) та Муніципальний камерний хор «Київ» (диригент  Микола Гобдич).


09.04 Виступ хору «Київ» на фінісажі виставкового проєкту «Вівтар.Животков». 


18.05 Концерт «Другий Дім»

Концерт Київського камерного оркестру Національної філармонії України під орудою диригента Міхеїла Менабде, присвячений 30-річчю Національного центру «Український Дім», а також його спільній історії зі столичною філармонією. Програму складали твори Б. Лятошинського, В. Сильвестрова, С. Луньова, М. Шалигіна.

16.06 Музична програма від агентства «Ухо», яке організовує концерти академічної та імпровізаційної музики в Києві. У межах виставкового проєкту «Ти як?» — концерт піаніста Євгена Громова, електроакустичні імпровізації.


20.07 Концерт «До Марії»

На концерті «До Марії» у виконанні етногурту «Вільце» прозвучали весняні та літні обрядові, а також весільні і ліричні пісні Полісся.


21.10 Музичний перформанс «Spaces Odissey: подорож просторами» від композитора та музиканта Олексія Шмурака.


4.11 Вечір акустики від сонграйтера та музиканта Макса Пташника

На концерті в Українському Домі відвідувачі почули наживо хіт «Поки ніхто не бачить» і десяток інших, менш відомих, але не менш теплих пісень Макса Пташника. 


29.12 Концерт «І здійметься раптом земля, наша, оця» 

Пісні. Імпровізації. Електроакустика.

Слова: Володимир Свідзінський і Пауль Целан

Музика: Олексій Шмурак і Олексій Подать


ЛІТЕРАТУРНІ ВЕЧОРИ

2 літературні вечори

200 відвідувачів


04.08 Літературно-музичний вечір «Тиша і грім. Окрайці думок Василя Симоненка». Проєкт створено студентами КНУКіМ та КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого 

17.09 Ліітературний вечір молодої української поетеси Дарʼї Лісіч. 


Власна айдентика


У липні 2023 року Український Дім отримав нову айдентику, розроблену у співпраці з Projector Institute. Візуальна концепція була побудована навколо поняття Дому та вирішена через осмислення різноманітних ракурсів Українського Дому. Над айдентикою працювала команда дизайнерок-студенток курсу Projector Institute Identity Advanced: Вікторія Бойко-Юскевич, Карина Керімова, Каі Каллен, Ніка Куріленко. Куратор курсу — Даня Нестеревич.


Книгарня «Фундамент» 


Спільний проєкт Українського Дому та  Bloop books. 

У книгарні представлено підбірку українських і іноземних видань на мистецьку тематику: каталоги, дослідження, артбуки фотокниги, журнали та зіни. Компактна книгарня розташована в затишному просторі на нижньому поверсі Українського Дому, де після екскурсії виставкою, кіносеансу чи майстер-класу можна погортати яскраві артбуки, придбати гарний подарунок або просто поспілкуватися про книги.


Партнери інституції

Ощадбанк

Visa

Укргазбанк

U.S. Embassy Kyiv Ukraine

ГО «Платформа культурних ініціатив»

Bloop books

ГО «Музей сучасного мистецтва» 

Музей Революції Гідності 

Національний музей народної архітектури та побуту України

Stedley Art Foundation

Abramovich Аrt Foundation

Музей Родини Ющенків «Код Нації» 

Фонд родини Марії Примаченко

Арт-фундація «Дукат» 

Ukrainian Film School 

Клуб ілюстраторів Pictoric 

Культурний центр «ДОМ Майстер Клас» 

Кафедра фольклористики Навчально-наукового інституту Філології КНУ ім. Т. Шевченка

Київська обласна військова адміністрація

Департамент культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради

Фонд Родини Богдана Гаврилишина 

Благодійний фонд iм. Поліни Райко 

Український кризовий медіа-центр 

Національна філармонія України

Радіо Культура (медіакомпанія Суспільне Мовлення)

Художній салон «Мрії Марії»

ERGO

bottom of page