top of page

Розвиток медіа під час війни

Світ медіа завжди мав значний вплив на суспільство. Від початку повномасштабної війни у 2022 році медіапростір став основним інструментом комунікації і вирішення багатьох нагальних потреб. Проаналізувавши те, що відбувалося в медіа, я зрозуміла, наскільки велику роль у цій війні відіграють саме медіа.


Передусім це інформування людей про всі новини та події. Я впевнена, що всі пам’ятають страшні відчуття від нерозуміння того, що відбувається, та чи є майбутнє в нашої держави. Цілодобово ми не випускали з рук свої гаджети, аби бути в курсі всього, що відбувається. Ми робили це вдома, у метро, бомбосховищах, підвалах і транспорті. У цей час працівники медіа продовжували свою роботу. В потоці інформації люди не завжди могли розпізнати брехню, тож у цьому допомагали провідні медіа: офіційні сторінки органів влади і ще низка надійних джерел, серед яких:



Феноменом став інший бік роботи медіа, а саме збори грошей на волонтерську допомогу. Згадую, наскільки я була приємно здивована, коли величезні суми збирали за добу, а люди часто надсилали гроші, спираючись лише на довіру. Інформація про збір коштів на ті чи інші потреби поширювалася з надзвичайною швидкістю. Так само оперативно створювалися волонтерські організації та ініціативи, які мали можливість працювати посередництвом медіа. Об’єднання та незламність сприяють продовженню роботи волонтерських фондів, серед них:



Окрім життєво необхідних речей робота медіа стала мотивацією для особистого розвитку та освіти. З’явилася величезна кількість нових проєктів. Нарешті українських, про Україну. Багато нових рубрик у соціальних мережах, різноманітних ініціатив. Зокрема, курси для вивчення мови, онлайн-професій, джерела для вивчення історії та культури нашої країни. У моменти занепокоєння й відчаю я намагалася відволіктися та перемкнутися на щось корисне. Почала вивчати мови, графічні редактори, більше цікавитися історією. Кілька цікавих прикладів від мене:



Підбиваючи підсумки, я вважаю дуже цінною роботу медіа у цей складний час. Усю нашу злість на ворога необхідно конвертувати у допомогу тим, хто цього потребує, у створення та розвиток чогось нового й рідного. Тільки за таким напрямком наше майбутнє!


Авторка статті — Віолетта Кравченко

bottom of page