На завершення цієї невеликої розповіді про страви й смаки святкового меню в Україні давайте подумаємо про хліб та його місце в нашій культурі. Хліб має важливе не лише гастрономічне значення, але й обрядове. З хлібом прийнято переступати поріг нового дому, з хлібом зустрічають гостей, проводжають молодят у подружнє життя і поминають померлих родичів. Тож не дивно, що протягом зимових свят є змога скуштувати обрядові хліби — книші, книшики, крачун, калачі, Василя і Маланку, які випікають до свята Василя.
Також відомі солодкі хлібні вироби, такі як вергуни (або хрусти — смажене в олії чи смальці тісто, посипане цукровою пудрою), пампухи з ружею, які готують на Різдво та Хануку, пиріжки з яблуками, завиванці з маком та родзинками, пухкі вареники з тертим маком, присмачені медом, баклава, солодці, що готують до свят у родинах кримських татар, та кураб'є — солодке печиво греків надазов'я.